PROCES I TECHNIKI WYTWARZANIA PIENIĄDZA KRUSZCOWEGO ORAZ PAPIEROWEGO

Produkcja pieniądza kruszcowego - justownia

W kolejnym dziale nazywanym justownią, sprawdzano jakość, a przede wszystkim ciężar krążków przeznaczonych do bicia monet. W przypadku dużych rozbieżności w wadze, krążki przycinano, spiłowywano lub przekazywano do ponownego przerobienia. Przy dużej produkcji monet dokładna kontrola każdego krążka była uciążliwa, szczególnie w przypadku monety drobnej. Stąd stosowano dwa sposoby ważenia, „al marco” i „al pezzo”.

„al marco”

metoda wykorzystywana przy biciu monety „drobnej”

polegała biciu z grzywny określonej ilości sztuk danej monety bez obowiązku przestrzegania wagi każdej monety
w przypadku niezgodności wagi, wymieniano część krążków na grubsze lub cieńsze

„al pezzo”

stosowana przy biciu monety „grubej” i złotej

każdy krążek przed wybiciem był ważony

9/41